online randevu formu

Pedodonti Nedir?

Diş hekimi korkusu çocukluktan başlar ve çoğu kişide yetişkinlikte de devam eder. bu gibi durumların olmaması ve çocukluk travması yaşanmaması için bu işi uzmanların yapması gerekir.

Pedodonti Nedir? | Minepol

Diş hekimi korkusu çocukluktan başlar ve çoğu kişide yetişkinlikte de devam eder. Bu gibi durumların olmaması ve çocukluk travması yaşanmaması için bu işi uzmanların yapması gerekir. İşte bunun için pedotonti ana bilim dalı devreye girer. Pedodonti diğer anlamıyla çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş grubu çocukların süt ve devam dişlerinin sağlığının korunmasında, ağız ve diş sağlığının düzenli bakım yapılmasında öncülük eder.  Pedodontistler bebek ve çocukların gerekli ağız ve diş sağlığı uygulamalarını yaparlar.  Pedodontistlerin gerçekleştirdiği bazı uygulamaları şunlardır;

  • Ağız ve diş sağlığı kontrolü
  • Diş çekimi
  • Travma sonucu oluşan diş bozukluklarının tedavisi 
  • Dolgu tedavisi
  • Çocuk protezleri
  • Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek

 

 Pedodontistler daimi dişler sürdükten sonra bu dişleri sağlam bir şekilde korumak için koruyucu işlemler uygularlar. Bu işlemler; flor uygulamaları, fissür örtücü ve yer tutuculardır. 

 Flor uygulamaları: Flor, dişlerin çürümesinde önleyici rol oynayan ve dişlerin yapısının kuvvetlenmesini sağlayan bir elementtir. İlk süren dişlerde diş minesi tam olarak kendini geliştiremediği için bu dişler genellikle çürüğe karşı daha dayanıksız ve çürük oluşumuna eğilimlilerdir. Flor elementi, diş minesini güçlendirerek dişi asit etkenlerine karşı korur ve diş çürüklerinin oluşmasını önlemede yardımcı rol oynar. Profesyonel flor uygulaması sadece diş hekimlerinin uygulayabileceği koruyucu bir işlemdir. Flor uygulamasının, altı ayda bir diş hekimleri tarafından uygulanması tavsiye edilir. 

 

Fissür Örtücü Uygulaması: Fissür dişlerin çiğneyici yüzlerinde bulunan çatlaklar olarak tanımlanır. Diş çürüklerinin başlangıç noktası genelde fissürdür. Bunu önlemek için dişler fissür örtücülerle kapatır ve  dişte çürük oluşumu başlamadan önce önlem alınmaya çalışılır. Fissür örtücü uygulaması, diş çürüklerinin oluşmasına  karşı etkili ve önleyici bir yöntemdir.  Azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde meydana gelen ve diş fırçasının ulaşmakta zorlandığı bu  çatlakları kapatmaya yarayan koruyucu maddeye fissür örtücü uygulaması denir. Bu uygulama sayesinde meydana gelen çatlakların fissür örtücü ile üstü kapatılarak dişlerdeki bakterileri ve bakteri sonucu meydana gelen çürük oluşumunu  önlemiş olur. Fissür örtücü uygulaması diğer anlamıyla diş aşısıdır. Fissür uygulamasının (diş aşısının) çocuklarda çürük dişlerin oluşumuna karşı önleyici ve tedavi edici bir etkisi vardır. Fissür örtücü uygulamasının çocuklardaki çürük diş tedavisindeki önemi unutulmamalıdır. 

 

Yer Tutucular: Süt dişleri, sonrasında çıkacak olan devam dişlere rehberlik edeceği için oldukça önemli dişlerdir. Bu kadar önemli olmasının yanında bazen herhangi bir sebepten dolayı süt dişlerinin çürümesi ya da erken dönemde kaybedilmesi sonucu  çevresindeki diğer dişlerin meydana gelen boşluğa doğru ilerlemesine neden olabilir. Bunun sonucunda diş yapısında çapraşıklık meydana gelir. Bu çarpıklığı önlemek için dişlerde boş kalan bölgelere devam dişleri çıkana kadar yer tutucu uygulaması dediğimiz işlem yapılır. Böylece boş alanlar korumaya alınmış olur. 

 

Pedodontist Nasıl Olunur?

Pedodonti uzmanlığı, çocukların süt ve devam dişlerinin sağlığını koruyan diş hekimliğidir. Pedodontist olmak için iki aşamadan geçmek gerekir. Öncelikle üniversitelerin diş hekimliği fakültesinden lisans derecesiyle mezun olmaları gerekir. Mezun olduktan sonra DUS’ ta yani Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınavında başarılı olmaları ve daha sonra pedodonti alanında uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları gerekir. Pedodontist olacak kişilerin sabırlı, yaratıcı, çocuk dilinden anlayan, el ve parmak beceriler, süreci yönetme gibi becerilere de sahip olması gerekir.  

Pedodonti Muayenesi Nasıl Olur?

Çocuklardaki diş hekimi muayenesini, ilk olarak süt dişlerinin sürmesinin başlamasıyla takibinin uzman hekimi tarafından yapılması tavsiye edilir. Eskişehir pedodonti muayenesi düzenli olarak altı ayda bir yapılmaktadır. Düzenli muayene sayesinde çocukların ağız ve diş sağlığı korunmuş olur ve meydana gelebilecek çürükler için önceden önlem alınmış olur. Pedodontistlerin yanında aileler de çocuklarına düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalı gerekir. 

 Bu yazı Eskişehir Ağız ve Diş Polikliniği Minepol tarafından hastaları bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.

Minepol
blog

Ağız ve Diş Tedavileri
ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası blog sayfamızda. Keşfet!

Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm Blog Yazıları
bize ulaşın
info@minepol.com.tr 0 (222) 220 55 55

Whatsapp :

0 (532) 475 08 17

Çalışma Saatleri

Haftanın Her Günü

Sabah 09:00

Akşam 22:00

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D
Tepebaşı / Eskişehir

Harita Göster
bizi sosyal medyada takip edin
sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız

bilgi almak istediğiniz konular

  • pedodonti
  • ortodonti
  • estetik diş hekimliği
  • endodonti
  • dental implant
  • diş protezi
  • dental görüntüleme
  • çene eklemi
  • ağız kokusu
  • diğer
RANDEVU AL
WHATSAPP