online randevu formu

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır ?

Diş sağlığını korumanın en etkili yolu, dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıdır.

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır ? | Minepol

Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?

Diş sağlığını korumanın en etkili yolu, dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıdır. Doğru teknikle dişlerinizi fırçalayarak, diş problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Çürük oluşumunun ve diş sarılığı sorununun yaşanmaması için düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekir. Dişlerinizi fırçaladığınız sürenin ortalama 2 dakika olması şart. Fırçalama sırasında her dişin üzerinden 8-10 kere geçilmiş olmalıdır. Dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, diş eti ile diş arasındaki alanın en iyi şekilde fırçalanmasını sağlamaktır. Bu alanda hiçbir şekilde yiyecek artığının kalmamasına dikkat ederek, bakteri plağının büyük ölçüde yok olmasını sağlamalısınız. 

Diş Fırçası Seçimi Nasıl olmalı?

Düzenli ve doğru diş fırçalama eyleminin yanı sıra, doğru diş fırçası kullanılması da önemlidir. Sertliğinin ve fırçada kullanılan malzemenin diş ve damak yapınız için uygun olduğuna emin olmalısınız. Uygun diş fırçası malzemesi ile orta sertlikte bir fırça, dişlerinizin oluşan plaklardan kurtulması için gereklidir. Diş fırçanızın ağızda kolay şekilde hareket etmesi ve kök dişlerinize de ulaşması için baş kısmının çok büyük olmamasına dikkat etmelisiniz. Sizin için uygun olan fırça seçiminizde mutlaka bu nitelikleri dikkate almalısınız. Aldığınız diş fırçasının kullanım süresinin en fazla 4 ay olduğunu unutmayın. Diş fırçanızı 3-4 ay içinde mutlaka değiştirin.

 

Diş Eti Kanamasında Ne Yapılmalı?

Dişlerinizi fırçalarken karşılaşabileceğiniz sorunlar arasında diş eti kanaması bulunuyor. Kanamanın sebebi yanlış fırçalama tekniği olabilir. Dişlerinizi fırçalarken sert darbelerde bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Doğru şekilde fırçalamanıza kanama oluyorsa, fırçalama işlemini bırakmayın. 3-4 gün boyunca düzenli olarak fırçalamaya devam edin. Eğer bu sürenin sonunda hala kanama devam ediyorsa, kanayan bölgede diş taşı olabilir. Eğer yaptırdığınız kron kaplama ya da dolgu nitelikli şekilde yapılmamışsa, dişlerinizi fırçalarken kanama yaşanabilir. Bu sorunun çözümlenmesi Eskişehir diş tedavisi ile mümkündür. Dişlerinizde var olan problem giderilerek, fırçalama işleminin sorunsuz şekilde yapılması sağlanır. Unutmayın, sağlıklı olan dişlerde fırçalama sırasında herhangi bir kanama olmaz.

Doğru Fırçalama ve İpuçları

Gülüş tasarımı diş renginin ön planda tutularak diş estetiğinin yapılmasıdır. Diş renginin ve sağlığının fırçalama işlemi ile korunduğu durumlarda, gülüş tasarımı sadece biçim üzerinde yapılır. Bu sebeple dişlerinizi fırçalayarak diş rengini korumanız önemlidir. Doğru ve günde en az iki kere diş fırçalaması, sağlıklı ve beyaz dişlere ulaşmanızı sağlar.

  • Dişlerinizi fırçalarken fırçanın 45 derecelik bir açı yapmasına dikkat etmelisiniz.
  • Diş etinden başlayıp diş uçlarına doğru fırçalamalısınız.
  • Dişlerinizin iç yüzeylerini fırçalarken ise fırçayı eğik tutup, diş etinden başlayarak fırçalayabilirsiniz.
  • Dişlerin yatay yüzeyleri ise fırça düz tutularak, ileri geri hareketleri ile fırçalanmalıdır.

 

Fırçalama işleminde ilk amaç her zaman dişlerde kalan artıkların çürük oluşumuna neden olmamasıdır. İkinci amaç ise var olan diş renginin sararmasının önüne geçilmesidir. Doğuştan gelen diş rengi, diş fırçalama ile olduğundan daha beyaz görünmez. Bu sebeple diş beyazlatma için geliştirilmiş olan tekniklerden yararlanabilirsiniz. Klinik ortamda ya da ev ortamında dişlerinizin beyazlatılması mümkündür.

Diş İpi Nasıl Kullanılmalı?

Diş fırçalarken diş fırçası ile mekanik temizlik tam manasıyla sağlanamayabilir. Diş fırçasının temizleyemeyeceği noktaları diş ipi ile temizlemek oldukça önemlidir. Dişlerin arasında ve dişle damağın birleştiği noktada kalan artıkları diş ipi ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Fırçalama işlemi ile diş ipi temizliği bir bütün olarak düşünülmelidir. Fırçalama tamamlandıktan sonra diş ipi ile plak birikimi temizlenebilir. Plak oluşumunun önlenmesi için düzenli olarak diş ipi kullanımı önerilmektedir.

Diş ipi ile diş temizliğinde yaklaşık 40 santim bir ip yeterli olacaktır. İpin büyük kısmını parmaklarınıza sarıp, 5 santime yakın bir bölümü ile dişlerinizin arasını temizleyebilirsiniz. Dişlerinizin arasında yukarı aşağı hareket ettirmeniz yeterli olacaktır. İpin diş eti çizgisini geçtiğine emin olarak, diş yüzeyini temizleyebilirsiniz.  

Diş Fırçalarken Yapılmaması Gerekenler

Eskişehir diş beyazlatma işlemi, sağlıklı olan dişler üzerinde yapılabiliyor. Yani kişinin damak ve dişlerinde herhangi bir problem olmaması şart. Dişlerde iltihap ya da çürük görülüyorsa, beyazlatma uygulamasının diğer tedavilerin ardından yapılması uygun olacaktır. Bu sebeple dişlerinizi fırçalarken yapmamanız gereken hareketleri göz önünde bulundurarak, o şekilde fırçalamalısınız. Çarpık olan dişler için fırçalama farklı yönlerde yapılarak en iyi şekilde temizlik sağlanmalıdır.

Çoğu kez yapılan hatalar arasında, diş macunun diş fırçasının tamamını kaplayacak şekilde sürülmesi yer alıyor. Fırçalama işleminde diş macununu fırçaya leblebi tanesi kadar bırakmanız yeterlidir. 6 yaşından küçük olan çocuklar için ise macun kullanılmamalıdır. 12 yaş ve üstünde olan çocuk grubunda ise macun kullanımının ardından mutlaka ağzını suyla durulayabiliyor olmasına dikkat edilmelidir.

Diş fırçalarken yapılmaması gerekenler arasında üstün körü fırçalama bulunuyor. 20-30 saniyelik bir fırçalama, ağız temizliğiniz için asla yeterli olmayacaktır. Hem süreye hem de niteliğe dikkat ederek dişleri fırçalamak şarttır. Arka kısımda yer alan dişleriniz, dil ve damağınız en iyi şekilde fırçalanmalıdır. Diş fırçasının diş etine temas etmemesi şeklinde yapılan bir fırçalama işlemi de dişlerinizin temizliği için yeterli olmayacaktır. 

Dişlerin sararmasını önlemek ya da daha beyaz olmasını sağlamak için çok uzun süre diş fırçalanması, yapılmaması gerekenler arasında. Sert şekilde uzun süre diş fırçalamak, dişlerinizi beyazlatmaktan ziyade, diş minesine zarar verecektir. Ayrıca beyazlatma için doktorunuzun tavsiyesi olmadan diş tozu kullanmanız da doğru değildir.

Minepol
blog

Ağız ve Diş Tedavileri
ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası blog sayfamızda. Keşfet!

Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm Blog Yazıları
bize ulaşın
info@minepol.com.tr 0 (222) 220 55 55

Whatsapp :

0 (532) 475 08 17

Çalışma Saatleri

Haftanın Her Günü

Sabah 09:00

Akşam 22:00

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D
Tepebaşı / Eskişehir

Harita Göster
bizi sosyal medyada takip edin
sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız

bilgi almak istediğiniz konular

  • pedodonti
  • ortodonti
  • estetik diş hekimliği
  • endodonti
  • dental implant
  • diş protezi
  • dental görüntüleme
  • çene eklemi
  • ağız kokusu
  • diğer
RANDEVU AL
WHATSAPP